over ons

IMG_0133.JPG

“….Schatje ik wil een paard…..”

 

Hoe is dit alles zo gekomen?

Het jaar is 2003 en het begon met de tekst “Liefje ik heb een prachtig zwart paard gekocht”.

dscf0096

Soraya

Soraya, een ras-typische  Oege 267P  x Ygram240 x Gabe221 merrie uit stam 27, en ik was als een baksteen voor haar gevallen. Fier, pikzwart en een geweldig behang. Samen met haar prachtige 1e premie veulentje Lisa van dat jaar en drachtig van zoon Nane vond ik dit een verantwoorde aankoop om zo mijn droom, (een eigen paard), te laten uitkomen. De veulens  zouden kunnen worden verkocht om de hobby betaalbaar te houden en je hield er eentje over om dingen mee te doen aldus hield ik mijn man voor. Die kon zich daar wel in vinden.

De drachtige Soraya werd enthousiast bereden en gemend tot het moment dat de merrie niet meer tussen het lamoen van de menkar paste. Hier had ik al snel een creatieve oplossing voor gevonden. Soraya met zwangerschapsverlof en een tweede merrie erbij. Dan konden ze later met z’n tweetjes voor de kar. †Thalia fan Synaeda kwam in ons leven een Friese merrie waar we alles mee hebben beleefd. Over de verkoop van veulens is nooit meer met een woord gerept.

Onze hoefsmid Pieter Okkema deelde mijn enthousiasme dus moest de niet geprimeerde stamboekmerrie †Thalia naar de keuring. Dit leidde tot verassing van menigeen ook nog tot een rood lint en een inschrijving in het sterregister van het KFPS.

Als ik om me heen kijk zijn daar een statige Friese Pleats, 20 Zwarte Parels, af en toe een KWPN-logee en twee definitief goedgekeurde Friese dekhengsten. Toen Loadewyk431 hier van de trailer stapte kon “de dag wat mij betreft wel een week duren”(citaat).

De geboorte van de eerste veulens ging gelukkig van een leien dakje. En toen liep het allemaal anders. Een iso-erythrolyse veulen, een omgewaaid veulen, een torsio (draaiing) uteri (baarmoeder) waar een veulen in zat, een veulen dat te vroeg ter wereld kwam.

Ik wilde meer inzicht krijgen in de begeleiding en voortplanting van het paard en gaf me op voor de opleiding hulpkracht KI te Zwolle en Utrecht. Onze drie falabelladekhengstjes die naast de Zwarte Parels op ons pad kwamen zorgden ervoor dat ik de cursus mocht volgen als zijnde hengstenhouder. Ervaring deed ik op tijdens de stageperiode bij Hendrik Eppinga, dekstation Gaasterland, en een uithelpperiode het seizoen daarop bij dekstation Stal de Oergong van Gonny en André Zwaagman.

Lytse Vlearen Hannes hoge score ABFP test

Lytse Vlearen Hannes is een zoon van Sake 449 en de aanleiding dat zijn vader nu goedgekeurd en wel bij ons op stal staat. Een fijn, betrouwbaar karakter, en goede basisgangen liet de toen vierjarige Hannes, zoon van †Welmoed, zien tijdens de ABFP test ten behoeve van zijn vader. Hij liep overtuigend naar een zeer hoge score in alle drie de disciplines.

Sake 449 op wacht

Toen kwam het  bericht “Sake 449 staat op wacht”. De hengst, zo nu blijkt, met de hoogste score in de ABFP testen van zijn jaargang, leek verloren te gaan voor de dekdienst.

Dat vonden we niet kunnen en een plan werd gesmeed om hem te behouden. Van het resultaat hebben duizenden mensen kunnen genieten tijdens de KFPS hengstenkeuring 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s