De Paarden

nyn_20151126113141_1135050Hoeveel paarden zeg je?……

Hoeveel Friezen hebben jullie eigenlijk is een veelgestelde vraag. Omdat we niet vaak afstand doen van onze merendeel eigen gefokte paarden luidt het antwoord steevast “teveel”. Er is altijd een excuus waarom er niet eens eentje naar een ander adres zou kunnen.  De veulens van dit jaar, ….tsja. De anderen: Te lief, te leuk, je moet ze zien uitgroeien, deze heeft nog een jaartje nodig, deze is heel erg gericht op jou, die is zo lief voor veulens, dit is de hartsvriendin van die ….. Kortom excuses, excuses en dat betekent in de praktijk 20 stalletjes van 20 Friezen uitmesten, een dagtaak zoals ieder paardenmens weet. Natuurlijk gaat er toch  wel eens eentje naar een nieuw adres. Buikpijn van tevoren, blijdschap achteraf als de nieuwe eigenaar dolgelukkig met ons fokproduct  is.

De zwarte Parels

stam 8 Mette van de Hakkershof (vrij), Nykle309 x Hearke254P x Tsjalling235P. Mette is één van de laatste Nykle309 merries die is opgenomen in het Stamboek. Mette de Men-Merrie krijgt volgend jaar een veulen van Sake449. Mette  wordt één keer per jaar fatsoenlijk ‘willig’ en dan moet je toeslaan anders is het  wachten tot volgend seizoen.

stam 13

stam 25 Lybrich (vrij) Tjalbert460 x Nykle309x Oege267P, haar eerste veulen is”Elbrich fan Lytse Vlearen” vader Sake449. Elbrich kwam er al snel achter dat ze een moeder had getroffen met weinig moederlijk instinct. De bijtplekken bewezen het. Ook haar 2de veulen “Gruthert fan Lytse Vlearen” ,vader Loadewyk431, heeft hier mee te maken gehad. Nu waren we echter gewaarschuwd en  liep het uiteindelijk weer goed af. Baby-Blues kan ook een fok-merrie treffen. Inmiddels is Lyb voor de derde keer moeder geworden. Het is een prachtige dochter geworden van onze Sake449. De hormoonhuishouding is deze ronde volgens het boekje, het muntje is gevallen, eureka, en “Jikke Jelbrich fan Lytse Vlearen” heeft een prima moeder aan Lyb gehad die alles volgens het boekje heeft gedaan.

stam 27 Tjitske Ylkje, (drager waterhoofd gen) Ielke382 x Oege267P x Ygram240. Tjits is ons eerste fokproduct, een schat van een paard, komt wel met een uitgebreide gebruiksaanwijzing.  Dit karakter paard is niet geschikt voor een onervaren ruiter, ook een groot hart en een onafhankelijke zit is vereist  bij deze merrie. Met de juiste begeleiding had je er vast wel een eventuele dressuurtopper van kunnen maken. Dochter Tsjibbrich van Alke468 (kon weleens de meest onverwante merrie van het Stamboek zijn), is  ter keuring verschenen en met de hakken over de sloot opgenomen in het Stamboek. Tsjibb lijkt in vele opzichten op haar moeder. Dochter “Eadske fan Lytse Vlearen”, vader Sake 449, is een lief, onverstoorbaar, en aanhankelijk paard. Eads lijkt in geen enkel opzicht op haar moeder of grote zus, maar des te meer op haar vader.

Tjitske kan bij ons niets meer verkeerd doen . Ze is de pleegmoeder geweest van Lysje Loadewyntsje, (Wolfert467 x Loadewyk431) die tijdens de geboorte haar moeder verloor aan interne bloedingen.  Met Tjits als moeder  is het helemaal goed gekomen met Lysje.

Lysje:tjits2

Lysje en Tjits 2019

stam 50  Loadewyk 431.

stam 101 Sake 449.

stam 129 Uilkje P (vrij en dat was een fijne verrassing) Thomas327 x Djurre284 x Reitse272P, niet drachtig. Uilk, inmiddels 22 lente’s jong,  loopt het jonge spul er nog met het grootste gemak uit, marathon-merrie, onvermoeibaar, en het was mooi geweest als ze ons een veulen had geschonken. Uilk vond het echter welletjes en geniet van haar pensioen.

stam 129 Hannah Sybrecht P (vrij) Marten377 x Thomas327 x Djurre284. Deze merrie is het nichtje van Uilkje P. Hier nu is een merrie waar Loadewyk431 voor op de wereld is gezet. Door een vuile baarmoeder was dracht eerst niet mogelijk. Een intensieve medische behandeling heeft gelukkig geholpen  en Lo’ heeft de rest voor zijn rekening genomen. Na “Ingeltsje fan  Lytse Vlearen” Loadewyk431 x Marten377 hopen we op een……. Hopen op een hengstveulen doen we niet meer want dan wordt het toch weer een merrieveulen. Update, niet hopen op een hengstveulen werkt, “Leon Lyckle fan Lytse VLearen” geboren op de verjaardag van zijn vader, mooier had het niet kunnen uitkomen, wat zijn we blij met ’em! Om Hannah wat te ontzien hebben we besloten om een embryo te spoelen  en dat is gelukt en overgezet naar “Wieke Wilora fan Lytse Vlearen”! Hieruit is dit jaar geboren “Noldus fan Lytse Vlearen”. Naast geweldig gebruikspaard heeft Wieke zich nu ontpopt tot super moeder en Hannah heeft de tijd gekregen om zich voor te bereiden op naar alle waarschijnlijkheid haar laatste dracht.