De Paarden

nyn_20151126113141_1135050Hoeveel paarden zeg je?……

Hoeveel Friezen hebben jullie eigenlijk is een veelgestelde vraag. Omdat we moeilijk afstand kunnen doen van onze merendeel eigen gefokte paarden luidt het antwoord steevast “teveel”. Er is altijd een excuus waarom er niet eens eentje naar een ander adres zou kunnen.  De veulens van dit jaar, ….moeilijk. De anderen: Te lief, te leuk, je moet ze zien uitgroeien, deze heeft nog een jaartje nodig, deze is heel erg gericht op jou, die is zo lief voor veulens, dit is de hartsvriendin van die ….. Kortom excuses, excuses en dat betekent in de praktijk 20 stalletjes van 20 Friezen uitmesten, een dagtaak zoals ieder paardenmens weet. Natuurlijk gaat er toch  wel eens eentje naar een nieuw adres. Buikpijn van tevoren, blijdschap achteraf als de nieuwe eigenaar dolgelukkig met ons fokproduct  is.

De zwarte Parels

stam 2 Lys B (drager dwerg gen) Loadewyk431 x Heinse354P x Peke268, (een gouden draadje in het kwadraat…). Haar derde veulen is inmiddels geboren, een prachtig merrieveulen van Wolfert467 die we naar haar moeder hebben vernoemd. Lys namelijk is niet meer, ze is tijdens de geboorte gestorven, slechts 8 jaren jong.

Dochter Afke Amarins, Tsjalle454 x Loadewyk431 heeft een nieuw thuis gevonden en komt hoogstwaarschijnlijk dit jaar schitteren op de fokdag van Wolvega.  Zoon Imme Hotse, Sake449 x Loadewyk431, groeit voorspoedig op in het koppel samen met Gruthert en Iegel fan Pier’s Hiem.

stam 8 Grote Mette(vrij), (er is ook nog een Kleine Mette) Nykle309 x Hearke254P x Tsjalling235P. Mette is één van de laatste Nykle309 merries die is opgenomen in het Stamboek. Mette de Men-Merrie is gust  gehouden dit jaar, je wil per slot ook gebruikspaarden overhouden waarmee gewerkt kan worden .

stam 25  Bauke (één) fan Lytse Vlearen  Jouwe485 x Jakob302 x Oege267P. Moest 6 uur na zijn geboorte al zonder moeder door het leven. Liefdevol opgevoed door Roos de KWPN pleegmerrie. Kon dit jaar nog niet naar de eerste bezichtiging vanwege zijn leeftijd.

roos en bauke 1 (2016)

stam 25  Kleine Mette, Thorben466 x Jakob302 x Oege267P. Na jaren duimen op een groeispurt hebben we de handdoek in de ring gegooid. Inmiddels is kleine Mette groot geworden in de arbeid, in tuig of met een zadeltje op haar rug is ze tot een fijne dappere gebruiksmerrie uitgegroeid.

stam 25  Idsckje Imkje (vrij) Norbert444 x Nykle309 x Oege267P, in 2015 gaf ze met Tsjalle454 en prachtig hengstveulen, Wâlt Ynte, inmiddels een stoere ster-hengst met een heerlijk ongecompliceerd karakter. Ids was drachtig van Bente412  maar heeft de vrucht  verloren en dus gust voor dit jaar. Haar veulen van vorig jaar, Hilde, is nog op stal en net als haar volle zus Doutzen een fenomenaal drafwonder. Eerlijk is eerlijk, Idsckje de 3de premie stamboekmerrie fokt de beste veulens, predikaten zijn fijn maar daar fok je geen veulens mee.

stam 25 Lybrich (vrij) Tjalbert460 x Nykle309x Oege267P, drachtig van Sake449, haar eerste veulen is”Elbrich fan Lytse Vlearen” vader Sake449, die kwam er al snel achter dat ze een moeder had getroffen met weinig moederlijk instinct. De bijtplekken bewezen het. Ook haar 2de veulen “Gruthert fan Lytse Vlearen” ,vader Loadewyk431, heeft hier mee te maken gehad. We waren echter gewaarschuwd en het liep uiteindelijk weer goed af. Baby-Blues kan ook een fok-merrie treffen,  tijd en  geduld heeft hier geholpen.

stam 25 Bauke (twéé) van Tilster, Jouwe485 x Tsjalke397 x Abel344, vriendje van Bauke één, en een joekel van een hengst inmiddels. Een slungel met een gouden karakter. Wat voor Bauke 1 geldt is ook van toepassing op Bauke 2, vorig jaar te jong voor de 1ste bezichtiging.

stam 27 Tjitske Ylkje, (drager waterhoofd gen) Ielke382 x Oege267P x Ygram240. Dochter Tsjibbrich van Alke468 (kon weleens de meest onverwante merrie van het Stamboek zijn), is vorig jaar ter keuring verschenen en met de hakken over de sloot opgenomen in het Stamboek. Tsjibb lijkt in vele opzichten op haar moeder. Dochter “Eadske fan Lytse Vlearen”, vader Sake 449, is inmiddels twenter. Een lief, onverstoorbaar en aanhankelijk paard. Eads lijkt in geen enkel opzicht op haar grote zus. Moeder Tjits is ons eerste fokproduct, een schat van een paard,… met gebruiksaanwijzing.  Deze paarden zijn niet geschikt voor een onervaren ruiter, ook een groot hart en een onafhankelijke zit is vereist met deze merrie’s, Met de juiste begeleiding kan je er vast wel een eventuele dressuurtopper van maken, lekker alleen op buitenrit is ons inziens een minder goed plan. Tjitske heeft er sinds kort een belangrijke taak bijgekregen. Ze is pleegmoeder geworden van Lysje Loadewyntsje. Met een moeder als Tjits gaat het goed komen met Lysje.

Lysje:tjits2

stam 50  Loadewyk 431.

stam 101 Sake 449.

stam 129 Uilkje P (vrij en dat was een fijne verrassing) Thomas327 x Djurre284 x Reitse272P, niet drachtig. Uilk, inmiddels 21 lente’s jong,  loopt het jonge spul er nog met het grootste gemak uit, marathon-merrie, onvermoeibaar, en het was mooi geweest als ze ons een veulen had geschonken. Uilk vond het echter welletjes en geniet van haar pensioen.

stam 129 Hannah Sybrecht P (vrij) Marten377 x Thomas327 x Djurre284, drachtig van Loadewijk431. Deze merrie is het nichtje van Uilkje P. Hier nu is een merrie waar Loadewyk431 voor op de wereld is gezet. Door een vuile baarmoeder was dracht eerst niet mogelijk. Een intensieve medische behandeling heeft gelukkig geholpen  en Lo’ heeft de rest voor zijn rekening genomen. Na “Ingeltsje fan  Lytse Vlearen” Loadewyk431 x Marten377 hopen we op een……. Hopen op een hengstveulen doen we niet meer want dan wordt het toch weer een merrieveulen. Update, niet hopen op een hengstveulen werkt, “Leon Lyckle fan Lytse VLearen” geboren op de verjaardag van zijn vader, mooier had het niet kunnen uitkomen, wat zijn we blij met ’em!

stam 133 Wieke Wilora (dubbel drager) Bartele472 x Ulke338 x Reitse272P, een zeer ras-typisch, modern gebouwde merrie. Haar volle zus Anna Ariana, nog niet getest, is een mooi in verhouding gebouwde 3-jarige en gaat het proberen op de keuring dit jaar samen met haar oudere zuster. Wieke namelijk vonden we vorig jaar zwaar gehavend in haar box. Ze had ‘snachts vastgelegen.  Het herstel heeft lang geduurd.

Bovenstaand maakt wel duidelijk dat door het testen van merrie’s op dragerschap van ongewenste aandoeningen, het gebruik van drager-hengsten niet hoeft worden uitgesloten. Met een dubbeldrager is er wat de fokkerij aangaat wel een wat beperkte vijver om uit te vissen.  Deze ongewenste genen zullen daarom ook niet een,twee, drie verdwenen zijn uit de populatie.